Julskinka, sill och Janssons frestelse placeras på ett bord med Jul, jul, strålande jul i bakgrunden. Inte långt ifrån dukas det upp ribbe med surkål och barnen sätter på Deilig er den himmel blå en tredje gång. Grannen kokar torsk och i kylskåpet hittas kvällens multekrem förberedd. En annan har bakat lussekatter sedan första november och i det saffransdoftande hemmet slås rekord i antal köttbullar på julafton. Hos familjen som delar samma trappuppgång vankas det tapas på julafton.

 

Jul. En tid för stående favoriter, en tid för nya traditioner.

 

Hur ser ditt ultimata julbord ut?

VÄLJ DIN BUTIK: Priserna på varorna nedan varierar mellan våra olika butiker

Eda/ Charlottenberg

Uke 33-34 | Gjelder t.o.m. 27-08-2017 | Alle priser i SEK | Med reservation för slutförsäljning Här hittar du en karta

Storlien

Uke 34 | Gjelder t.o.m. 27-08-2017 | Alle priser i SEK | Med reservation för slutförsäljning Här hittar du en karta

Strømstad

Uke 33-34 | Gjelder t.o.m. 27-08-2017 | Alle priser i SEK | Med reservation för slutförsäljning Här hittar du en karta

Svinesund

Uke 33-34 | Gjelder t.o.m. 27-08-2017 | Alle priser i SEK | Med reservation för slutförsäljning Här hittar du en karta

Töcksfors Handelspark

Uke 33-34 | Gjelder t.o.m. 27-08-2017 | Alle priser i SEK | Med reservation för slutförsäljning Här hittar du en karta

Töcksfors Shoppingcenter

Uke 33-34 | Gjelder t.o.m. 27-08-2017 | Alle priser i SEK | Med reservation för slutförsäljning Här hittar du en karta

Åmål

Uke 34 | Gjelder t.o.m. 27-08-2017 | Alle priser i SEK | Med reservation för slutförsäljning Här hittar du en karta

Traditionell eller rebell, vem är du?

Tillhör du dem som älskar julens klassiska rätter och tycker att åtminstone en gång per år kan man väl ändå hålla sig till det traditionella julbordet? Eller är du snarare den som bryter traditionerna och gärna tar in nya inslag varje år? Hur svorskt är egentligen ditt julbord när det väl kommer till menyn på julafton?

Traditionell eller rebell, vem är du? Svara på våra 8 korta frågor och vi avslöjar din sanna julidentitet!

Till testet

Kära granne, hos oss hittar du det bästa av två världar

Det måste ju vara något med bufféer och smörgåsbord hos oss i Sverige. Vi kan helt enkelt inte låta bli att duka upp en rad olika rätter även under jul. Här samsas julskinka, sill, Janssons frestelse, köttbullar och lax – allt i en salig blandning – på ett och samma julbord, på en och samma gång. Men vad gör man när julen bjuder på så mycket gott? Ja, man kunde ju dela upp det. Som våra norska grannar gjort. Istället för att på julafton duka upp en rad olika rätter, helt enkelt nöja sig med en huvudrätt. Som ribbe, lutfisk, pinnekjøtt eller kokad torsk. Utan att glömma tillbehören givetvis! Och dela upp julmaten på flera olika dagar. Kanske finns det då plats även för nya inslag på julbordet?

Oavsett hur ditt julbord ser ut, hittar du det bästa av bägge världar hos oss.

Veckans fråga

Ingen jul utan julmust eller kanske är det Coca-Cola som är ett måste på ditt julbord? Vad får din röst i årets sista gallup?

Efter veckor av jämna kamper verkar det som om sill, ribbe, pinnekjøtt och kålrotstappe alla tillhör det ultimata svorska julbordet. Nu gäller det att kröna favoriten i dryckesväg!

Vad får din röst? Hjälp din favorit vinna i vår veckans omröstning på Facebook!

Rösta här

Så här griljerar du den perfekta julskinkan

Att få till en härligt saftig och god julskinka är faktiskt lättare än många tror. Hemligheten stavas lång tid och låg temperatur och att ge det sista momentet – griljeringen – lite extra kärlek och omtanke. Den klassiska griljeringen till en julskinka består av senap, äggula, strösocker och ströbröd. Tänk på att smaken i griljeringen i huvudsak kommer från den senap du använder. Du kan till exempel utgå ifrån den senap du tycker passar bäst till skinkmackan och blanda den med en stark Dijonsenap för att ge en än djupare smak till skinkan.

Glöm inte att skinkan ska vara sval när du griljerar den! Känns det som om senapsblandningen riskerar glida ner på plåten? Addera då lite potatismjöl i smeten eller sikta över majsstärkelse på skinkan innan du breder över smeten så stannar griljeringen bättre kvar. Behöver du ytterligare tips för att se till att din julskinka blir en succé på julbordet? Fråga gärna våra köttexperter så delar de med sig av sina bästa knep!

Tipsen till den knaprigaste ribbe

Det är inte många norska hem som står utan ribbe under julafton. Delikatessen bestående av revbensspjäll med knaprig svål (sprø svor) är en riktig klassiker och samtalsämnet som är lika aktuellt varje år då familjen samlas på julafton är om svålen blev lika lyckad som året innan – hur få till den sprödaste svål. Och det finns faktiskt några tips som är väl värda att ha i åtanke!

Vår köttexpert Göran Johansson delar med sig av sina bästa tips, ta en titt!

Till artikeln

Hemlagad honungssenap

Honungssenap får en mjuk och rund smak och passar så väl till skinka. Denna senap är även extra god som smaksättning i dressing.

Ingredienser för 1st glas: 1 dl Colman´s senapspulver, 1 dl Arla vispgrädde, 2 msk flytande honung,
skal och pressad saft av ½ lime, apelsin eller citron.

Gör så här: Rör ihop senapspulver med vispgrädde. Rör i den mjuka honungen. Smaksätt med strimlat skal och pressad saft av ½ lime, apelsin eller citron. Häll upp i en burk. Låt stå i kylen någon timme.

Recept från Arla Köket

Julköttbullar

Julköttbullar med kryddpeppar och honung eller senap ger härlig smak till köttbullarna. Välj själv vilken av varianterna du gillar bäst.

Ingredienser för ca 40 st: 500 g blandfärs, 1 kokt potatis, ca 75 g, 1½ dl Arla Köket vispgrädde, ½ rödlök, 1 ägg, 1 tsk salt, 50 g Arla Svenskt Smör, till stekning, ½ tsk malen kryddpeppar och ½ msk flytande honung.

Gör så här: Riv potatisen och blanda med grädde. Skala och finhacka löken. Blanda färsen med lök, ägg, salt och någon av smaksättningarna. Tillsätt gräddblandningen och rör tills färsen är smidig. Fukta händerna med kallt vatten och forma till jämna köttbullar. Bryn några i taget runt om i smör i en stekpanna. Sänk värmen och stek ytterligare ca 5 min.

Recept från Arla Köket

Klassisk knäck

Knäck när den är som allra godast! Detta är det klassiska receptet på knäck med mandel i smeten.

Ingredienser för ca 75 st: 2 dl Arla vispgrädde, 2 dl ljus sirap, 2 dl strösocker, 1 dl skållad, hackad mandel och 2 msk Arla Svenskt Smör.

Gör så här: Blanda grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull. Koka utan lock, rör om då och då tills smeten klarar kulprovet för knäck eller tills temperaturen är 124°, ca 15-30 min. Tillsätt mandel och smör. Fördela smeten i knäckformar. Låt stelna. Förvara svalt.   Strutar: Forma ca 30 strutar av bakplåtspapper, ställ strutarna i en form med t ex socker. Fördela smeten i strutarna. Låt stelna. Förvara svalt.

Tips: Ju högre temperatur desto hårdare knäck. Smaken skiljer sig också åt – vid lägre temperaturer känner du smöraromen bättre och vid de högre tar smaken av karamelliserat socker över.

Recept från Arla Köket

Här hittar du oss!

Vi har sju matvarubutiker som sträcker sig från Strömstad i söder till Storlien i norr. Här hittar du adresser, öppettider och kontaktinformation till alla våra butiker. Välkommen att besöka din närmsta Eurocashbutik!

Hitta butik

Följ oss

Följ oss på Facebook för att få våra bästa erbjudanden varje vecka! Om du har några frågor eller funderingar är du även varmt välkommen att kontakta oss.

Facebook

Nyhetsbrev